Fraud Blocker
Skråmontert solceller på flatt tak under snøvær

Alt om snø på solcellepaneler

Innholdsfortegnelse

Innledning

Når vinteren kommer og snøen begynner å falle, kan det oppstå spørsmål om hvordan dette påvirker solcellepanelene. Hvordan påvirker snøen strømproduksjonen? Hvordan fjerner man snø fra solcellepanelene? I denne artikkelen vil vi gi deg en omfattende guide til håndtering av snø på solcellepaneler.

Strømproduksjon og Snø

Det er naturlig å bekymre seg for strømproduksjonen når snøen legger seg på solcellepanelene. Men det er viktig å huske at det ikke er store verdiene som går tapt.

Et typisk sydvendt anlegg produserer kanskje 1 kWh per kWp på solrike dager i februar.

Dette gir deg en strømverdi på 10.40 kroner fra et gjennomsnittlig solcelleanlegg med 28 paneler x 360 W (her har vi regnet med en snittpris for strøm på ca. 1.4 kr/kWt og et anlegg på 10 kWp).

I desember og januar er det kanskje halvparten av det igjen.

Snøsmelting på Solrike Dager

Selv om det er snø på solcellepanelene, kan det lønne seg å vente til en solfylt dag.

Hvis solen tar godt, og det ikke er altfor mange blå grader, smelter is og snø greit unna. Dette kan også være en fordel da panelene får en vask når snøen faller av.

Hvor mye snø tåler solcellepaneler?

Når det kommer til snølast, er solcellepaneler designet for å tåle de tøffeste vinterforholdene. De fleste solcellepaneler kan tåle en vekt på 5400 Pa, noe som tilsvarer omtrent 113 kg per kvadratmeter. Dette betyr at de kan håndtere en betydelig mengde snø.

Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om panelene kan tåle denne vekten, kan det være andre faktorer som påvirker hvor mye snø et solcellepanel kan håndtere. For eksempel kan vinkelen på panelene og taket, samt typen og konsistensen av snøen, påvirke hvor mye snø som faktisk samler seg på panelene.

Fjerning av Snø fra Solcellepaneler

Hvis du ikke ønsker å vente til snøen på solcellepanelene smelter, er det mulig å gjøre noe med det. Bruk en kost eller en børste og fei snøen av.

Ikke bruk utstyr av metall, slik som skraper eller spader. Man vil ikke ha riper i panelene.

Sikkerhet ved Fjerning av Snø

Husk også sikkerheten:

  1. Skru først av anlegget med bryteren på vekselretteren
  2. Ta så sikringen på kursen til solcelleanlegget
  3. Når du er ferdig skrur du først på sikringen til solcelleanlegget igjen, deretter bryteren på vekselretteren.

Konklusjon

Solcellepanelene kan fortsatt generere strøm til tross for kalde og snøfylte måneder. De trenger bare litt ekstra observasjon og vedlikehold dersom store mengder snø skulle oppstå. Med disse tipsene håper vi at du føler deg bedre rustet til å håndtere vinterens utfordringer. Lykke til!

Innholdsfortegnelse

Finn de rette fagfolkene

Bli matchet med kvalitetssikret firma som er forhåndskvalifisert for ditt prosjekt. Helt gratis