Fraud Blocker
Lekeplass med helstøpt gummidekke i vakre farger

Gummidekke til Lekeplass: Alt du trenger å vite (pris, typer, krav)

Innholdsfortegnelse

Gummidekke på lekeplasser er blitt stadig mer populært de siste årene, og det er ikke uten grunn. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva gummidekke er, fordeler og ulemper, ulike typer gummidekke, installasjon, vedlikehold, sikkerhet, miljøvennlighet, samt pris og budsjett. La oss starte med å se på hva gummidekke faktisk er.

Hva er gummidekke?

Gummidekke er et mykt og elastisk underlag som brukes på lekeplasser og andre uteområder for å øke sikkerheten og komforten. Det er laget av resirkulert gummi, som ofte kommer fra gamle bildekk, og det finnes i flere ulike varianter.

Fordeler med gummidekke

  • Fallabsorberende: Gummidekke reduserer risikoen for skader ved fall, ettersom det er mykt og støtabsorberende.
  • Sklihemmende: Gummidekke gir godt grep og reduserer risikoen for å skli og falle, noe som er spesielt viktig i vått vær.
  • Lavt vedlikehold: Gummidekke krever lite vedlikehold og har lang levetid, noe som gjør det til en kostnadseffektiv løsning.
  • Miljøvennlig: Gummidekke er ofte laget av resirkulert materiale, noe som bidrar til å redere avfall og minske belastningen på miljøet.

Ulemper med gummidekke

  1. Pris: Gummidekke kan være dyrere enn andre alternativer, som sand eller bark.
  2. Installasjon: Installasjon av gummidekke kan være tidkrevende og kreve spesialkompetanse.


Typer gummidekke

Det finnes flere typer gummidekke på markedet, og de mest populære er gummifliser, helstøpt gummidekke og gummibark.

Gummifliser

Gummifliser er firkantede fliser laget av resirkulert gummi som legges sammen for å dekke ønsket område. De finnes i ulike størrelser, tykkelser og farger, og de er enkle å installere og erstatte ved behov.

Helstøpt gummidekke

Helstøpt gummidekke er et kontinuerlig gummilag som blir lagt direkte på underlaget. Det gir en sømløs overflate som er spesielt godt egnet for lekeplasser med mange kriker og kroker. Helstøpt gummidekke er mer tidkrevende å installere enn gummifliser, men det gir en mer robust og langvarig løsning.

Gummibark

Gummibark er små biter av resirkulert gummi som brukes som et løst fyllmateriale, og de kan erstatte tradisjonell bark eller treflis. Gummibark gir en myk og støtabsorberende overflate, og det er enkelt å etterfylle ved behov.

Installasjon av gummidekke

Forberedelse av underlaget

Før gummidekket legges, må underlaget forberedes. Det innebærer å fjerne eventuelle røtter, steiner og annet rusk, samt å sørge for at underlaget er plant og kompakt. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å legge et drenerende lag av grus eller pukk.

Legge gummidekke

Installasjon av gummidekke kan variere avhengig av hvilken type gummidekke som benyttes. Gummifliser legges enkelt ved å plassere dem sammen som et puslespill, mens helstøpt gummidekke krever en mer omfattende prosess der gummigranulat og bindemiddel blandes og helles på underlaget. Gummibark spres enkelt ut over ønsket område med en rive eller trillebår.

Vedlikehold av gummidekke

Rengjøring

Gummidekke krever lite vedlikehold, men det er viktig å holde det rent for å sikre en trygg og hygienisk lekeplass. Rengjøring kan utføres med en kost, blåser eller vannslange. For mer grundig rengjøring kan det være nødvendig å bruke en høytrykksspyler eller en spesialutviklet rengjøringsmiddel for gummidekke.

Reparasjon

Hvis gummidekket skulle bli skadet, er det viktig å reparere det så raskt som mulig for å opprettholde sikkerheten på lekeplassen. For gummifliser er det enkelt å erstatte en enkelt flis, mens helstøpt gummidekke og gummibark kan kreve mer omfattende reparasjoner, avhengig av skaden.

Sikkerhetsaspekter ved gummidekke

Fallabsorberende egenskaper

En av de viktigste fordelene med gummidekke er dens fallabsorberende egenskaper. Gummidekke reduserer risikoen for skader ved fall, og det finnes standarder og krav til hvor tykt gummidekket må være i forhold til fallhøyden på lekeapparatene.

Brannsikkerhet

Gummidekke er generelt brannhemmende, men det er viktig å velge et gummidekke som oppfyller lokale brannsikkerhetskrav. Noen typer gummidekke kan også inneholde brannhemmende tilsetningsstoffer for å øke brannsikkerheten ytterligere.

Miljøvennlighet

Resirkulert materiale

Gummidekke er ofte laget av resirkulert gummi, som kommer fra gamle bildekk og andre kilder. Dette bidrar til å redusere avfall og minske belastningen på miljøet.

Giftfri

Gode kvalitetsgummidekker inneholder ikke giftige stoffer og er trygge for både barn og miljø. Det er viktig å velge et gummidekke som er sertifisert og oppfyller relevante miljøkrav.

Pris og budsjett

Faktorer som påvirker prisen

Prisen på gummidekke kan variere avhengig av flere faktorer, som type gummidekke, tykkelse, farger og installasjonskostnader. Generelt er gummifliser og gummibark rimeligere enn helstøpt gummidekke, men det kan variere avhengig av kvalitet og leverandør.

Finansieringsmuligheter

Det finnes ofte offentlige og private støtteordninger for lekeplassprosjekter, og det kan være verdt å undersøke muligheter for finansiering før man bestemmer seg for hvilket gummidekke man skal velge.

Konklusjon

Gummidekke til lekeplasser er en sikker, komfortabel og miljøvennlig løsning som gir mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle lekeplassunderlag.

Det finnes flere typer gummidekke å velge mellom, og det er viktig å vurdere faktorer som pris, installasjon og vedlikehold når man skal bestemme seg for hvilket gummidekke som passer best for ens lekeplass.

Ofte stilte spørsmål om gummidekke

Er gummidekke trygt for barn?

Ja, gummidekke er trygt for barn, da det er mykt og fallabsorberende, samt giftfritt når det er av god kvalitet.

Hvor lang levetid har gummidekke?

Levetiden på gummidekke kan variere avhengig av kvalitet og vedlikehold, men generelt kan man forvente at det varer i minst 10-15 år.

Kan gummidekke brukes i alle klima?

Gummidekke er designet for å tåle ulike klimaforhold, og det er motstandsdyktig mot UV-stråling, fuktighet, kulde og varme.

Hvordan rengjør man gummidekke?

Rengjøring av gummidekke kan utføres med en kost, blåser eller vannslange. For mer grundig rengjøring kan det være nødvendig å bruke en høytrykksspyler eller en spesialutviklet rengjøringsmiddel for gummidekke.

Hvordan velger man riktig type gummidekke for sin lekeplass?

For å velge riktig type gummidekke bør man vurdere faktorer som pris, installasjon, vedlikehold, sikkerhet og miljøkrav. Det kan også være lurt å konsultere en fagperson eller en leverandør av gummidekke for råd og veiledning.

Innholdsfortegnelse

Finn de rette fagfolkene

Bli matchet med kvalitetssikret firma som er forhåndskvalifisert for ditt prosjekt. Helt gratis